Wij verzorgen al meer dan 60 jaar met plezier en zorgvuldigheid loon- en mechanisatiewerkzaamheden door heel Drenthe. Onze specialisatie binnen het loonwerk betreft vooral grasteelt, bietenteelt, zaaiwerkzaamheden, gewasbescherming, bodemonderhoud, bodembewerking en onderhoud van natuur. Binnen de mechanisatie richten wij ons op reparatie en onderhoud van machines, aanpassingen op machines en machinekeuring. Naast loonwerk en mechanisatie houden wij ons ook bezig met handel in landbouwmachines, rundveehouderij, handel in rundvlees en handel in runderen.
Ontstaan
Hieronder vertellen we over het ontstaan van het bedrijf. We gaan een stukje terug in de tijd en vertellen over de jeugd van Berend sr., de oprichting van het bedrijf, de overname door Henk en uiteindelijk de overname door Berend jr.
Berend sr. Lodewijks en de oprichting
Berend Lodewijks, geboren op 18 november 1931 in het kleine dorpje Peest, woonde met zijn gezin in een gepachte keuterboerderij. Op jonge leeftijd ging hij regelmatig mee met cafĂ©houder Haitsma, die handelaar in tweedehands auto’s was. Hij zat eerder achter het stuur van een rijdende auto dan in de schoolbank. Hierdoor was zijn belangstelling voor alles wat reed en een motor had al vroeg ontwikkeld.
Tijdens de tweede wereldoorlog werd de grond waarop de boerderij stond in beslag genomen door een Duits vliegveld. Hierdoor is het gezin naar een gehuurde boerderij in Laaghalen verhuisd. In Laaghalen kwam de jonge Berend al gauw in contact met Albert Kiewiet, die handelde in trekkers, dorsmachines en andere landbouwvoertuigen. Berend hielp Kiewiet regelmatig mee met het verplaatsen en repareren van voertuigen. Thuis had hij echter geen beschikking tot een trekker. Al het boerenwerk werd met paarden verricht. Naast het vele werken ging hij naar de lagere landbouwschool in Westerbork.
In Westerbork leerde Berend Hennie Eefting kennen, met wie hij in 1953 trouwde. Ze gingen samen in Mantinge wonen, in een noodwoning die erg klein en beperkt was. Hier kregen zij vier kinderen.
Een aantal jaren later vonden zij een andere woonplaats, aan de Steendervalsweg 5. Hier woonde mevrouw Eding als weduwe in een grote boerderij. De familie Lodewijks ging in de helft van de woning wonen. Omdat ze wat ouder was kreeg ze regelmatig hulp van de familie. In 1964 overleed mevrouw Eding. Familie Lodewijks kocht vervolgens het gehele huis.
Berend kon zijn handen goed uit de mouwen steken: Pannenleggen en muren invoegen in Witteveen, de VAM, loonbedrijf Tinus Bouwman en het akkerbouwbedrijf van Marten de Jong. Hij werkte vooral bij klanten in en rond Mantinge. Toen de hoeveelheid werk wat hij uitvoerde voor Bouwman en De Jong erg veeleisend werd begon Berend aan een eigen bedrijf te denken.
De start van het bedrijf
In februari 1959 kwam de eerste trekker naar het bedrijf in Mantinge. Deze trekker kocht Berend van de gebroeders Blaauw van het mechanisatiebedrijf in Rolde. Hiervoor leende hij geld van Assenaar Steenhuis. Om mensen op de hoogte te brengen van de aanwinst werd er vanaf het postkantoor uit Nieuw-Balinge een speciaal telegram uitgebracht. Naast het werk voor zijn eigen bedrijf bleef hij voor de andere bedrijven werken. Hierbij had zijn eigen bedrijf uiteraard de prioriteit.
Naast een trekker kocht hij in dat jaar ook een cultivator, een gatenslager, een voorraadrooier, een zelfbinder, een maaierdorser en een sproeimachine. Bij de start van het bedrijf had Berend het voordeel dat hij al veel klanten had uit voorgaande jaren. Hij maaide, ploegde, rooide cultiveerde en sproeide voor deze boeren in de omgeving.
Zijn vrouw Hennie zorgde thuis voor gezin en bedrijf. Er was geen telefoon dus klanten kwamen langs voor vragen en opdrachten. Het bedrijf groeide uit met meerdere werknemers. Ze waren zuinig op hun personeel.
Henk Lodewijks en de overname
Henk Lodewijks, geboren op 10 november 1957, begon net als zijn vader al vroeg met trekkers te werken. School was niet zo aantrekkelijk als het bezig zijn met machines. Hij leerde het meeste boerenwerk bij Roelof Eefting, die vlakbij woonde.
Na de basisschool in Balinge volgden technische opleidingen in Hoogeveen, Groningen (M.T.S.) en Ede. Ook werd een ondernemersopleiding in Emmen gevolgd. Op school deed hij goed zijn best maar huiswerk maken was taboe.
Op 1 januari 1988 nam Henk het bedrijf over. Echtgenote Ria Lodewijks zorgde voor de benodigde diploma’s, die noodzakelijk waren voor de bedrijfsvoering. Tot op heden vervult Ria de administratieve werkzaamheden. Deze werkzaamheden zijn behoorlijk wat omvangrijker vergeleken met het stichtingsjaar.
Het bedrijf groeide flink. In de jaren tachtig waren er in de oogsttijden meer dan 40 mensen aan het werk. Er werden aardappels gerooid, bieten gerooid en er werd veel mais gehakseld.
Later in 1998 werd het bedrijf bewust verkleind. De mesthandel, aardappelteelt en maisteelt werd stopgezet. De werkzaamheden betroffen op dat moment voornamelijk de bietenteelt, grasteelt, combinen, bemesting, gewasbescherming en grondverzet.
De uiteindelijke overname door Berend jr. Lodewijks
Berend Lodewijks, geboren in 1986, deelde net als zijn opa en vader op jonge leeftijd hun belangstelling voor machines en het werken hiermee. Doordat zijn vader erg ziek werd heeft Berend het bedrijf eind 2017 overgenomen. Ria verzorgt nog altijd de administratie van het bedrijf. Nico, de jongere broer van Berend, ondersteunt het bedrijf met zijn ICT-kennis.